Sadnja jabuke - od A do Š

 

Jedan od ključnih činilaca uspešnosti proizvodnje jabuke je upravo pravilan izbor sorte . Sorta se bira na osnovu analize sortimenata u svetu i ponašanja tih sorti u našim uslovima , kao i praćenja kretanja na tržištu jabuke. Ukoliko je proizvodnja usmerena na strana tržišta, potrebno je uzeti u obzir posebnosti u zahtevima tamošnjih potrošača, važeće standarde kvaliteta i postojeću konkurenciju.

Upotreba kvalitetnog sadnog materijala predstavlja jedan od osnovnih činilaca uspešnosti proizvodnje voća. Kvalitet sadnice podrazumeva sortnu i zdravstvenu ispravnost i odgovarajuću vegetativnu razvijenost sadnice. Za podizanje sadnice koriste se bezvirusne, sertifikovane, kalemljene sadnice sa prevremenim grančicama.

IMG-809a27cb643b852100f0e91ac6ddca39-V.jpg

Zemljište se priprema za sadnju krajem leta i u jesen, kada nije previše vlažno, pošto je cilj rastresanje zemljišta na što većoj dubini. Nakon rasturanja organskih i mineralnih đubriva, pristupa se podrivanju do dubine od najmanje 50cm. Nakon obrade, potrebno je sačekati 1-2 meseca kako bi se zemljište sleglo.

Sadnja se vrši tokom zime i ranog proleća , kada je temperatura vazduha iznad 0 stepeni . Do početka sadnje potrebno je imati izgrađen sistem za navodnjavanje jer svako kašnjenje donosi veće troškove i gubitak sadnica.

Copy of Copy of 6.JPG

Pravilna primena agro-tehničkih mera je od ključnog značaja za dalji zdrav razvoj sadnica. Aplikacija MapMyApple namenjena je isključivo proizvođačima jabuke i pruža dnevne preporuke za prskanje, fertirigaciju i navodnjavanje uz dodatne informacije o vremenu, sušnim poljima, rizicima od pojave štetočina i bolesti. Ovakva aplikacija predstavlja idealnog saveznika za svakog uzgajivača jabuke koji želi da poveća produktivnost i pritom uštedi vreme i smanji svoje troškove.

 
FreshAgTech